Sosial bærekraft - åpenhetsloven

Norsk Energi har etiske retningslinjer for vår virksomhet. Det skal være enkelt å gjøre forretninger med Norsk Energi og man skal være sikker på at Norsk Energi følger de grunnleggende menneskerettighetene for sin virksomhet. Dette gjelder i dialog med kunder og andre tredjeparter. Alle ansatte i Norsk Energi har ansvar for at Norsk Energis drift og prosjekter gjennomføres med høy integritet og forretningsskikk fra våre ansatte. Norsk Energis etiske retningslinjer understreker fokus på sosial bærekraft og respekt for menneskerettighetene og anstendige arbeidsvilkår.

Etterfølgende retningslinjer forklarer hvordan Norsk Energi stiller krav til egen virksomhet og samarbeidspartnere, samt å ha en bevisst metodikk for å kartlegge egen leverandørkjede for å fremme menneskerettighetene.

Disse retningslinjene gjelder for Norsk Energi og leverandører og samarbeidspartnere engasjert av Norsk Energi.

Lovverk og definisjoner

  • Åpenhetsloven LOV-2021-06-18-99 om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. I kraft 01.07.22. Loven er en menneskerettighetslov for næringslivet, og har som formål å fremme virksomheters arbeid med å sikre menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen bedrift og hos leverandører/forretningspartnere.
  • Grunnleggende menneskerettigheter. Med grunnleggende menneskerettigheter menes de internasjonalt anerkjente menneskerettighetene som følger av blant annet FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter fra 1966, og den internasjonale arbeidsorganisasjonen(ILO) som jobber med å sikre arbeideres rettigheter verden over. Anstendig arbeid for alle er ILOs hovedmålsetning.
  • Anstendig arbeidsforhold. 
    Med anstendig arbeid menes produktivt arbeid der sosial beskyttelse, dialog mellom partene i arbeidslivet og rettigheter på arbeidsplassen er ivaretatt. Grunnleggende menneskerettigheter etter åpenhetsloven knyttet til helse og milø og sikkerhet på arbeidsplassen og som gir en lønn å leve av.
  • Leverandører og samarbeidspartnere
    Med leverandør og samarbeidspartnere menes enhver i kjeden av leverandører og underleverandører som leverer eller produserer varer, tjenester eller andre innsatsfaktorer som inngår i en virksomhets levering av tjenester eller produksjon av varer fra råvarestadiet til ferdig produkt.
  • Forretningspartnere 
    Med forretningspartner menes enhver som leverer varer eller tjenester direkte til virksomheten, men som ikke er en del av leverandørkjeden.

Generelle prinsipper  
Norsk Energi forplikter seg til å etterleve og respektere grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår i egenvirksomhet inkludert datterselskaper. Norsk Energi forventer tilsvarende at våre leverandører og forretningspartnere etterlever og viser respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår for sin virksomhet og leverandørkjeder.

Norsk Energi sine retningslinjer for engasjement av forretningspartnere og leverandører er beskrevet i våre kvalitetssikringsrutiner. Dette er tilgjengelig for alle ansatte og ligger til grunn for våre innkjøp. Vurdering av forretningspartneres og leverandørers overholdelse av og respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår inngår som et ledd i leverandørvurderinger før avtaler inngås.

Norsk Energi skal i tillegg kartlegge og vurdere våre forretningspartneres og leverandørers etterlevelse av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår. Norsk Energi vurderer hvilke områder og leverandører det kan være mest risiko knyttet til sosial bærekraft og gjør årlig en vurdering av risikobilde. Dersom det avdekkes at en leverandør eller forretningspartner kan ha negativ påvirkning på disse rettighetene, skal vi iverksette egnede tiltak for å stanse, forebygge eller begrense slike negative konsekvenser.

Norsk Energi vil publisere redegjørelse for aktsomhetsvurderinger årlig og ellers ved vesentlige endringer i virksomhetens risikovurderinger. Norsk Energi vil behandle forespørsler knyttet til vårt arbeid med åpenhetsloven i henhold til loven.

Ansvar
Administrerende direktør i Norsk Energi er ansvarlig for at selskapet utfører regelmessige aktsomhetsvurderinger av leverandører og forretningspartnere.
Alle ledere har ansvar for at de selv og deres ansatte er kjent med og overholder Norsk Energi sine retningslinjer for sosial bærekraft.

Alle som gjør innkjøp er ansvarlig for å vurdere disse i henhold til disse retningslinjene samt Norsk Energi sin innkjøpspolicy.

Norsk Energi har i sitt avvikssystem eget punkt knyttet til sosial bærekraft.. Denne kan brukes av Norsk Energis ansatte ved mistanke om brudd på grunnleggende menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold. Det forventes også at leverandører og forretningspartnerne har tilsvarende rutiner.

Dersom Norsk Energi avdekker brudd på våre etiske retningslinjer vil vi iverksette egnede utbedringstiltak eller kompenserende tiltak, dersom Norsk Energi har forårsaket eller bidratt til forholdet. Eventuelle tiltak vil også bli fulgt opp for å sikre at de er effektive i praksis.

Norsk Energi forbeholder seg retten til å holde forretningspartnere og leverandører ansvarlig for manglende overholdelse av disse retningslinjene. Dette inkluderer retten til å kreve retting av kritikkverdige forhold, terminere avtaler og kreve erstatning for påførte økonomiske tap.

Disse retningslinjene gjelder inntil de blir endret eller avløst. Retningslinjene vil bli gjennomgått med jevne mellomrom og revidert ved behov.

 

Sosial bærekraft, Åpenhetsloven

EMIL-prisen 2021 til Salten Energigjenvinning

Norsk Energis energi- og miljøpris (EMIL-prisen) for 2021 er tildelt Salten Energigjenvinning AS for gjenvinning av spillvarme på Elkem Salten Verk i Straumen, Nordland. Energigjenvinningsanlegget, som gjenvinner omtrent 28 % av den elektriske energien i verkets tre smelteovner, har gjort Elkem Salten til ett av verdens mest energieffektive silisiumverk. Energigjenvinningsanlegget er nå klart for igangkjøring.

EMIL prisen 2021 DiplomVi vil med årets tildeling av EMIL-prisen sette fokus på betydningen av store termiske energiprosjekter, som dessverre er nærmest usynlige i norsk energipolitikk. Salten-prosjektet alene gjenvinner nesten like mye energi som et halvt Altakraftverk, sier adm. dir. Jon Tveiten i Norsk Energi.

Prosjektet startet i 2018, da Elkem innledet et samarbeid med Kvitebjørn Energi. De etablerte da selskapet Salten Energigjenvinning AS for å bygge et energigjenvinningsanlegg for å utnytte de varmer avgassene fra smelteovnene i Salten. Energigjenvinningsanlegget gjenvinner omtrent 28 % av den elektriske energien til verkets tre smelteovner. Dette tilsvarer strømforbruket til om lag 15.000 norske husholdninger. Investeringen er omtrent 1 milliard kroner, og er den nest største investeringen Enova noensinne har bidratt til å finansiere.

Utnyttelse av de varme avgassene fra smelteovnene til strømproduksjon er ikke en ny tanke i Elkem-konsernet. I hele 40 år har de hatt fokus på dette, og mange prosjekter er gjennomført. De 270 GWh som nå skal gjenvinnes i Salten bringer Elkems samlede energigjenvinning opp til totalt 900 GWh.

Elkem Salten produserer silisium i tre reduksjonsovner. Verket har, i likhet med andre silisium- og ferrolegeringsverk, et formidabelt forbruk ev elektrisk energi. De varme avgassene fra ovnene representerer svært mye energi, omtrent av samme størrelsesorden som verkets totale elektrisitetsforbruk. Til nå har de varme, støvholdige avgassene blitt transportert i en 400 meter lang uisolert avgasskanal fra ovnene og bort til filteranlegget som renser avgassene for støv før de rensede avgassene ledes til atmosfæren.

Den varme avgassen fra smeltverkets tre ovner kjøles i tre dampkjeler. Damp fra kjelene ledes til en dampturbin for produksjon av elkraft. Dampturbinen er plassert i et nytt bygg som inkluderer sidebygg for elektro- og automasjonsutstyr og matevannsystem. 6000 m3/h sjøvann for kjøling skal pumpes fra en ny sjøvannstasjon. Sjøvann hentes i en ny sjøvannsledning 1,5 km ut i fjorden.

I Salten-prosjektet er Norsk Energi ansvarlig for designbasis for kjeler, dampturbin og hjelpeutstyr for energigjenvinningsanlegget og har utformet teknisk spesifikasjoner. Norsk Energi har fulgt opp utstyrsleveranser, montasje, oppstart og opplæring av driftsoperatørene. 

Om EMIL-prisen: EMIL-prisen (Energi- og miljøprisen), deles ut årlig av Norsk Energi til en bedrift, person eller institusjon som kan vise til positive energi- og miljøverntiltak ved utvinning, konvertering, transport, utnyttelse, innsparing eller gjenvinning av energi. EMIL-prisen blir i år delt ut for 39. gang.

Kontakt: Spørsmål i forbindelse med pristildelingen kan stilles til: Adm. direktør Jon Tveiten, Norsk Energi: Tel: 91 32 42 17.

Tre dampkjeler (til høyre på bildet) utnytter varme avgasser til å produsere damp, som går til dampturbin og generator i bygget til venstre på bildet. Foto: Thor Brønlund, Norsk Energi.  Tre dampkjeler (til høyre på bildet) utnytter varme avgasser til å produsere damp, som går til dampturbin og generator i bygget til venstre på bildet. Foto: Thor Brønlund, Norsk Energi.

Energigjenvinningsanlegget (rød farge på figuren) er et komplett varmekraftverk. Hovedkomponentene er tre dampkjeler (en for hver ovn), og en felles dampturbin med generator. Energigjenvinningsanlegget (rød farge på figuren) er et komplett varmekraftverk. Hovedkomponentene er tre dampkjeler (en for hver ovn), og en felles dampturbin med generator.

EMIL prisen 2021 Diplom 450x 

Kontakt Norsk Energi

Norsk Energi

Hovedkontor: Norsk Energi
Hoffsveien 13, Skøyen
0275 Oslo

epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller benytt skjemaet nedenfor.

Postadresse og fakturaadresse:
Postboks 27 Skøyen 
N-0212 Oslo

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Telefon: +47 22 06 18 00

Organisasjonsnr: NO 945 469 277

Avdeling Bergen:
Damsgårdsveien 131 
5160 Laksevåg
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Telefon: +47 22 06 18 00

Avdeling Gjøvik: 
Strandgata 13 A, 
2815 Gjøvik 
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Telefon: +47 22 06 18 00

Norsk Energi hovedkontor

I tillegg til avdelingskontorene i Bergen og Gjøvik er vi representert i:

Arendal:
Kystveien 2
4841 Arendal
Linda Haugerud, tlf. 95 24 70 90
Paul Ystad, tlf 97 09 88 33
Steinar van der Meer, tlf 97 08 42 28

Fredrikstad:
Voldportgaten 69A
1632 Gamle Fredrikstad
Anders Sveinsen, tlf. 98 08 29 26  

Trondheim
Sluppenveien 15
7037 Trondheim
Marius Loraas, tlf 48 22 21 09
Jomar Leth-olsen, tlf 98 85 36 31
Ragna Gjerstad, tlf 454 19 447
Tom Emaus, tlf 95 00 70 20

Tønsberg
Møllegaten 9
3111 Tønsberg
Anne Katrine Sem Kokkersvold, tlf 46 81 88 08
Carl Skaar, tlf 40 24 28 04
Jon-Vetle Lunden, tlf 93 02 25 65
Magnus Hofstad, tlf 404 60 334
Nikolai H Moskvil, tlf 99 53 95 45

Kontaktskjema

Ugyldig inndata

Ugyldig inndata

Ugyldig inndata

Ugyldig inndata

Ugyldig inndata

Valideringskoden
Oppdater Ugyldig inndata

Skriv inn valideringskoden du ser i det åpne feltet. Dette hjelper oss å unngå spam.

Les mer

NIDAR AS tildelt EMIL-prisen 2011

NIDAR AS ble tildelt Energi- og miljøprisen - EMIL-prisen – på årsmøtet i Norsk Energi på Lysaker utenfor Oslo 8. juni. Prisen ble overrakt av direktør Øyvind Leistad i statsforetaket Enova til Harald Simensen og Robert Hjelmstad i NIDAR. Det er Norsk Energi som deler ut prisen.

NIDAR fikk EMIL-prisen for at bedriften gjennom mange år har arbeidet aktivt for å redusere energibruken og miljøbelastningene ved produksjonen i Trondheim. Energiforbruket i fabrikken er redusert med rundt 20 prosent de siste årene, mens vannforbruket er redusert med over 70 prosent. I tillegg har NIDAR forpliktet seg til å redusere energibruken ytterligere i årene som kommer.

Referat fra årsmøtet, med innleggene fra seminaret, legges ut om kort tid.

emil-2011
EMIL-prisen ble overrakt på Fossekallen konferansesenter på Lysaker under Norsk Energis årsmøte. Fra venstre: Harald Simensen som er teknisk ansvarlig for hjelpesystemer i NIDAR, Øyvind Leistad som er direktør for energiproduksjon i Enova, Robert Hjelmstad som er vedlikeholdssjef i NIDAR og Jon Tveiten som er adm. direktør i Norsk Energi.
EMIL-prisen 2011 er et originalt fargelitografi, ”Throndhjem”, av Hans Jahn, utgitt i Berlin ca 1860

EMIL-prisen 2012 overrakt John Helge Stensrud ved UiO

EMIL-prisen ble i i år overrakt avdelingsleder VVS ved Universitetet i Oslo (UiO), John Helge Stensrud. Han fikk prisen for arbeidet med å oppnå mer miljøvennlig energibruk til oppvarming av UiOs bygningsmasse som er på 560 000 kvadratmeter.

- John Helge Stensrud har vært en ildsjel i dette arbeidet, og han dro i gang dette prosjektet uten støtte fra Enova eller Enøk-fondet i Oslo kommune. UiO har dekket det meste av investeringene for å etablere et nytt system som leverer lavtemperatur varme i retur til Hafslunds fjernvarmenett, sa adm. direktør Jon Tveiten i Norsk Energi da EMIL-prisen ble overrakt.

Stensrud understreket at EMIL-prisen en fin anerkjennelse for alle som har jobbet med prosjektet og samtidig en oppmuntring til å jobbe videre med nye enøk-titak ved UiO. I tillegg er prisen viktig for andre avdelinger ved UiO som ser at dette arbeidet blir lagt merke til utenfor UiOs grenser, fortalte Stensrud.

 emilprisen-til-iouKjernetroppene bak enøk-innsatsen ved UiO. Bak fra venstre: Jan Erik Olsen, Trond Paulsen, Trygve Sogn, John Helge Stensrud og Knut Erik Olsen fra UiO. Foran fra venstre: Eirik Horve og Åge Håland fra Norsk Energi. EMIL-prisen i år er et kart over Oslo og Akershus utarbeidet i 1729 av Johann Baptist Homann.