Energiledelse

Energiledelse

Energiledelse bør være fundamentet i alle virksomheter for å sikre gode prosesser for identifisering, prioritering, gjennomføring og dokumentasjon av energitiltak. Energiledelse bidrar til redusert energibehov, reduserte kostnader, reduserte klimagassutslipp og styrket konkurranseevne. En nyttig referanse å strekke seg etter, uavhengig om sertifisering er et mål er den norske og internasjonale standarden for energiledelse NS-EN ISO 50001. Denne er også referanse for bedrifter med krav om energiledelse fra Miljødirektoratet eller Fylkesmannen i tillatelse etter Forurensingsloven.  

Norsk Energi har solid erfaring med energiledelse fra utvikling, opplæring og rådgivning innenfor de fleste bransjer. Norsk Energi er en uavhengig rådgiver uten bindinger til produkter eller andre leverandører.

Utvikling
Norsk Energi har gjennom mange år hatt en sentral rolle i utvikling av norsk standard for energiledelse (NS-EN ISO 50001) og tilhørende tjenester og verktøy. Vi har blant annet rollen som komitéleder for dette arbeidet i regi av Standard Norge. NS-EN ISO 50001 i norsk oversettelse kan kjøpes her. Norsk Energi bidrar også med faglig innhold til Enovas kunnskapsportal

Opplæring
Norsk Energi har god erfaring med å gjennomføre åpne og bedriftstilpassede kurs innenfor energiledelse. Vi tilbyr introduksjonskurs og påbygningskurs i samarbeid med DNV GL. Det tilbys også deltagelse på kursene digitalt via Teams. Mer informasjon om våre kurs. 

Rådgivning
Norsk Energi har solid erfaring fra de fleste bransjer med innføring av energiledelse helt eller delvis i samsvar med standard, samt med gjennomføring aktuelle energisparetiltak. Norsk Energi hjelper bedrifter med å innføre eller videreutvikle et energiledelsessystem tilpasset bedriftens størrelse og ambisjonsnivå. En GAP-analyse for å kartlegge status for energiledelse opp mot krav i standard for energiledelse (ISO 50001) kan være en god start. 

Norsk Energi har praktisk erfaring fra alle faser i forbindelse med etablering og vedlikehold av et energiledelsessystem (energiplanlegging, energikartlegging, identifisering av tiltak, etablering av basislinje, energiytelsesindikatorer, mål og handlingsplaner, kompetanse, opplæring, energioppfølging, intern revisjon etc). 

Norsk Energi har sertifiserte energirevisorer, og vi kan tilby energirevisjon i henhold til EUs krav i Energieffektiviseringsdirektivet. 

Norsk Energi hjelper deg med å ta grep om energien!

Kontakt

 • Hans Even Helgerud
  Hans Even Helgerud

  Spesialrådgiver
  91 80 50 45
  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  Les mer