Illustrasjon geovarme

Geovarme

Geotermisk energi, eller grunnvarme, er hovedsakelig solvarme lagret i grunnen, i tillegg til et mindre bidrag fra nedbryting av radioaktive stoffer og restvarme fra jordas indre. I kombinasjon med en varmepumpe kan denne energien utnyttes som en kilde til oppvarming. Temperaturnivået i grunnen gjør også at energibrønner kan benyttes til kjøling, enten ved hjelp av en varmepumpe/kjølemaskin, eller direkte gjennom frikjøling. Geoenergi er en miljøvennlig og fornybar energi, og et voksende marked.

Energi- og effektproduksjonen fra brønner må alltid sees opp mot hverandre, og nøkkeltall for ytelse per brønnmeter kan derfor være misvisende. Av den grunn anbefaler vi alltid å gjøre en simulering av brønnparken med reelle tall for varme- og kjølebehov for å sikre korrekt dimensjonering. For større anlegg kan det også være lønnsomt å gjennomføre en termisk responstest (TRT). Ved å gjennomføre en responstest i en tidlig fase sikrer man at riktig prosjekteringsunderlag blir gjort tilgjengelig under planlegging av prosjektet. Samtidig vil risiko og usikkerhet i prosjektet reduseres.

Riktig dimensjonering i en tidlig fase i prosjektet gjør også at øvrige komponenter i systemet kan optimaliseres, slik at man f.eks. sikrer riktig sirkulasjonsmengde og temperaturdifferanse over fordamperen til varmepumpa. Norsk Energi kan bistå med prosjektering av både energibrønner og energisentral med varmepumpe og automasjon, og dermed sikre et velfungerende og komplett anlegg. 

Norsk Energi kan bistå med:

 • Dimensjonering av brønnparker ved hjelp av simuleringsverktøyet Earth Energy Designer (EED)
 • Gjennomføring og analyse av termisk responstest (TRT)
 • Prosjektering av komplett anlegg med brønnpark og energisentral

Energibrønn

Kontakt

 • Cecilie Rindahl
  Cecilie Rindahl

  Seniorrådgiver
  924 639 96
  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  Les mer

 • Sven Danielsen
  Sven Danielsen

  Avdelingsleder
  +47 22 06 18 28
  +47 92 06 39 85
  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  Les mer