Instrumentert sikkerhet SIL

SIL

Instrumentert sikkerhet (SIL) 

Nøkkelord: 

SIL - Sikkerhetsnivået til sikkerhetskretsene 
SRA - Analyse av sikkerhetskretsene 
SRS - Teknisk spesifikasjon av sikkerhetskretsene 
SAR - Analyse av sikkerhetskretsene   

SIL står for «Safety Integrity Level», og er et begrep som benyttes for å si noe om sikkerhetsnivået til installasjonen på et prosessanlegg. 

SIL er samlebetegnelsen for en rekke disipliner. SIL starter med en analyse av risikoen forbundet med installasjonen, hvor hensikten er å redusere risikoen til et akseptabelt nivå. For å oppnå akseptabel risiko, defineres et ønsket SIL-nivå til den aktuelle risikoen.  I industrien er dette alminnelig kjent som «SIL-krav» som uttrykkes i form av fire ulike nivåer av sikkerhets-integritetsnivå. SIL-kravet danner grunnlaget for design og spesifikasjon av det instrumenterte sikkerhetssystemet, SIS. 

SIL-kravet sier noe om ytelsen til det instrumenterte sikkerhetssystemet, og kommer i tillegg til andre sikkerhetsbarrierer som installeres i prosessen. Kravene som stilles til en instrumentert sikkerhetsfunksjon, baserer seg på det spesifikke risikobildet for det utstyret, prosessenheten eller lignende som skal beskyttes. Hensikten med instrumentert sikkerhetssystem er å bringe prosessen til sikker tilstand hvis prosessparameterne nærmer seg fastsatte grenseverdier. 

Kontakt

 • Tone Kalstad
  Tone Kalstad

  Seniorrådgiver
  99 01 53 74
  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  Les mer

 • Marthe Hove Bjørnæs
  Marthe Hove Bjørnæs

  Avdelingsleder
  930 93 439
  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.