Varmepumper
Det etableres hvert år mange varmepumper i norske næringsbygg og industrianlegg. Felles for disse er høye mål til både ytelse og miljøeffekt. Svært få følger opp anleggene i drift og etterprøver målene som ble satt. Ved oppfølging oppdages ofte vesentlige avvik for både for ytelse og virkningsgrad.
Norsk Energi og varmepumpe-/kjøleanlegg
Norsk Energi har lange tradisjoner i å hjelpe industrien med å utnytte energi effektivt. Vi har blant annet spisskompetanse innen fjernvarme, fjernkjøling, systemforståelse, styring og regulering. Dette har gitt oss et godt fundament for å prosjektere gode varmepumpeanlegg.
Vi har blant annet vært konsulent for bygging av:
- SNØ Lørenskog hvor det benyttes varmepumper til snø produksjon i skihallen og restvarme leveres til lokalt fjernvarmenett
- Ørlandet kampflybase med energisentral basert på varmepumper
- 16 MW (HFO 1234ZE) varmepumpe/kjølesentral på Fornebu for Oslofjord Varme
- 13 MW (NH3) varmepumpesentral som kan levere 90˚C utgående turtemperatur for Drammen Fjernvarme
- Flere mindre energisentraler i størrelsesområdet 1-2 MW og mulighetsstudier for nye utbygginger.
Brakerøya Energisentral i Drammen med 3x4,5MW ammoniakkvarmepumper er planlagt utvidet
Prosjektgjennomføring
Til tross for god varmepumpeteknologi kan det oppstå avvik mellom økonomi i forprosjekt og virkelighet. For å unngå dette er det viktig å kombinere god kompetanse med god kontroll og oppfølging igjennom hele prosjektet.
Innledende fase og mulighetsstudier
Frem til innkjøp av et anlegg legges 80-90 % av premissene for økonomien i et prosjekt. Det er derfor meget viktig å gjøre en grundig jobb i denne fasen. Vi kan tilby tjenester innenfor
- Valg av teknologi og kulemedievurderinger
- Anbefale systemløsning
- Foreslå tiltak for optimering av COP
- Dimensjonering og lay out
- Etablere investeringskalkyler
- Lønnsomhetsberegninger
Der Norsk energi ikke selv er engasjert kan vi tilby en 3. parts vurdering. Kontroll, bearbeiding av konsept og innspill i innledende fase kan forhindre store tap og øke kundens fortjeneste i prosjektet betydelig.
Byggefase
Mange varmepumpeanlegg blir kjøpt inn under totalentrepriser for bygg. Entreprenørens fokus blir ofte å levere anlegget rimeligst mulig. De fleste besparelsene reduserer anleggets prestasjonsnivå. Vi ser at dette i særlig grad går utover anleggets styringsfilosofi og styresystem. Resultatet blir ofte uheldig styring, vanskelig brukergrensesnitt og driftsproblemer.
For å bedre disse forholdene anbefaler vi at man i prosjektets innledende fase utarbeider et flytskjema og en funksjonsbeskrivelse for anlegget. Dette kan Norsk Energi påta seg funksjonsansvaret for. Med en slik beskrivelse blir det også enklere å kontrollere og teste anlegget før kundens overtakelse. I tillegg bistår vi med generell oppfølging og dialog med totalentreprenør igjennom prosjektet.
For større prosjektet utført i regi av energiselskaper anbefaler vi delte entrepriser. Norsk Energi påtar seg da ansvaret for funksjon, konstruksjon, integrasjon, idriftsettelse og opplæring.
Driftsfase og optimering av eksisterende anlegg
Det er ofte mulig å gjøre store forbedringer på eksisterende anlegg. For å oppnå maksimal ytelse anbefaler vi gjennomgang av varmepumpe- og kjøleanlegg etter idriftsettelse og vi tilbyr:
- GAP analyse (overordnet økonomisk revisjon). Vi avklarer hva som ble lagt til grunn for investeringsbeslutning sammenlignet med hvordan anlegget presterer i dag.
- Problemløsning og forbedring
Arbeidet gjøres ved gjennomgang av flytskjema, samtale med driftspersonale og befaring på anlegget. Vi identifiserer årsaken til eventuelle problemer og foreslår forbedringstiltak. - Prioritering av tiltak
Vi estimerer investeringsbehov, årlig besparelse og vedlikeholdskostnader på forbedringstiltak slik at de mest lønnsomme tiltakene enkelt kan prioriteres. - Gjennomføring av tiltak
Vi har god kontakt med markedet og bistår byggherren med gjennomføring av tiltak.
- Opplæring
Tilpasses spesifikt for hvert anlegg og kombineres med befaring. - Energioppfølging
Med erfaring fra en rekke energiledelseprosjekter kan vi raskt lage en plan for hvilke parametere som bør følges opp.
Kontakt
-
Johan Grinrød
Spesialrådgiver
95 77 17 97
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. -
Sven Danielsen
Avdelingsleder
+47 22 06 18 28
+47 92 06 39 85
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.