Elektrisitet

Elektrisitet

Elektrisitet er høyverdig energi som kan transformeres til arbeid ved god virkningsgrad. Derfor bør elektrisitet i stor grad benyttes til biler, maskiner, IT og elektronikk der ikke andre energibærere kan benyttes. I Norge brukes elektrisitet også mye til oppvarming. Utbyggingen av fjernvarme og installasjon av varmepumper har imidlertid redusert det elektriske behovet til oppvarmingsformål de siste årene. Da behovet for elektrisitet er forventet å øke kraftig fremover som følge av elektrifisering bør en søke å benytte andre kilder der det er mulig til oppvarming og kjøling. Her kan blant annet fjernvarme og fjernkjølesystemer spille en viktig rolle også fremover med sin evne til å utnytte lavtemperatur kilder. 

Likevel er det fornuftig å bruke elektrisitet noe til oppvarming. El-kjeler kan benyttes som mellom spiss eller reservelast og sammen med en akkumulator vil man kunne benytte seg av elektrisk energi i lavlastperioder med gunstige priser. På denne måten kan man begrense effektpådrag i perioder med høy last i strømnettet. Norsk Energi har høy kompetanse på bruk av elektrisitet til oppvarmingsformål og styringssystemer, gjerne i kombinasjon med en akkumulator.

Kontakt

 • Paul Ystad
  Paul Ystad

  Avdelingsleder
  97098833
  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  Les mer