EMIL-prisen 2018 til Quantafuel AS

Norsk Energi sin Energi- og miljøpris (EMIL-prisen) for 2018, som ble delt ut på Norsk Energis årsmøte 14 juni, gikk til Quantafuel AS. De ble tildelt EMIL-prisen fordi de evner å realisere ny teknologi for å omdanne plastavfall til syntetisk diesel. Dette kan bidra til å redusere en av våre største miljøutfordringer med utslipp av plast til havet.

Quantafuel har utviklet en prosess som omdanner plastavfall til høyverdig syntetisk diesel. Prosessen består i hovedsak av pyrolyse (termisk dekomponering) fulgt av katalytisk konvertering og destillasjon. Quantafuel har utviklet sine egne katalysatorer som øker utbytte og kvalitet på den produserte dieselen og evner med det å produsere rundt 700 liter diesel fra ett tonn avfall. I tillegg produseres noe bensin og olje. Kvaliteten på dieselen er høy nok til å unngå videre raffinering og kan dermed blandes med annen diesel direkte. Quantafuel har nylig inngått global avtale med Vitol, verdens største uavhengige oljetrader, for salg av sine drivstoffprodukter.

Quantafuel bygger nå et fullskala, kommersielt anlegg i Skive i Danmark og flere anlegg er også under planlegging. Quantafuels teknologi vil bidra til en kostnadseffektiv og fleksibel løsning for konvertering av plastavfall til høykvalitets drivstoff, en teknologi som også kan etableres i andre deler av verden.

EMIL-prisen ble i år delt ut for 36. gang.

Prisen deles ut til en bedrift, person eller institusjon som kan vise til positive energi- eller miljøtiltak ved utvinning, konvertering, gjenvinning eller innsparing av energi blant foreningens oppdragsgivere eller medlemmer.

Spørsmål i forbindelse med pristildelingen kan stilles til:
Adm. direktør Jon Tveiten, Norsk Energi: Tel: 91 32 42 17.

Norske Quantafuel holder til på Lysaker. Mer informasjon om selskapet se www.quantafuel.com

Se tidligere vinnere av EMIL-prisen.

Jon Tveiten (t.v.), adm.dir. i Norsk Energi, overrekker årets EMIL-pris til Arnstein Norheim som er CTO i Quantafuel AS.Jon Tveiten (t.v.), adm.dir. i Norsk Energi, overrekker årets EMIL-pris til Arnstein Norheim som er CTO i Quantafuel AS.

EMIL-prisen 2019 til Joh. Johannson Kaffe AS

Norsk Energi sin Energi- og miljøpris (EMIL-prisen) for 2019, som ble delt ut på Norsk Energis årsmøte 13 juni, gikk til Joh. Johannson Kaffe AS. De ble tildelt EMIL-prisen fordi de tar klimautfordringene på alvor og realiserer en ny fabrikk for kaffeforedling hvor bygget har klimanøytral drift og produksjonen med kaffeforedling skjer med minimalt energibruk og med svært lave klimautslipp.

Kaffeforedlingsanlegget i Vestby baserer seg på bruk av ny teknologi på en rekke områder. Bygget på 9400 m2 bygges i massiv tre med strenge krav til materialvalg og energibruk. Produksjonen skjer i en lavutslippsprosess med bruk av energibrønner for frikjøling, lav-karbon solceller, bruk av biogass og ikke minst utnyttelse av spillvarme fra varme avgasser fra kaffebrenningen.

Joh. Johannson Kaffe AS har vært innovative og fremtidsrettede ved å sy sammen disse ulike teknologiene for energiproduksjon i en prosess, og har i tillegg valgt å sette strengere krav til bygget i forhold til de bygningsmessige og miljømessige standarder som gjelder i dag. Dette ønsker Norsk Energis medarbeidere å verdsette.

EMIL-prisen ble i år delt ut for 37. gang.
Prisen deles ut til en bedrift, person eller institusjon som kan vise til positive energi- eller miljøtiltak ved utvinning, konvertering, gjenvinning eller innsparing av energi blant foreningens oppdragsgivere eller medlemmer. Se tidligere vinnere av EMIL-prisen.

Spørsmål i forbindelse med pristildelingen kan stilles til:
Adm. direktør Jon Tveiten, Norsk Energi: Tel: 91 32 42 17.

Joh. Johannson Kaffe AS holder til på Filipstad i Oslo. Mer informasjon om selskapet se www.joh-kaffe.no

Emil prisen 130619 web 450Jon Tveiten (t.h.), adm.dir. i Norsk Energi, overrekker årets EMIL-pris til prosjektdirektør Ole-Kristian Mosvoll i Joh. Johannson Kaffe AS. Foto: Norsk Energi/Morten Valestrand. 

EMIL-prisen 2020 til Moelven Industrier

Norsk Energi sin Energi- og miljøpris (EMIL-prisen) for 2020, som ble delt ut på Norsk Energis årsmøte 11. juni, gikk til Moelven Industrier ASA. De ble tildelt EMIL-prisen fordi de tar klimautfordringene på alvor og har realisert en ny energisentral basert på fornybar energi og produksjon av pellets fra restprodukter fra sagbruksindustrien.

EMIL prisen 2020 200Moelven Industrier ASA har ambisiøse klima- og miljømålsetninger og har som mål å «bidra til en bærekraftig fremtid i tre».
På Moelven sitt anlegg på Soknabruket, som er landets største sagbruk med integrert høvleri, har de i praksis vist at de gjør tiltak i tråd med sine målsettinger.

På Soknabruket har de nylig idriftsatt en i en ny energisentral med to biobrenselfyrte kjeler hver på 12 MW. Disse benytter eget restprodukt med bark og fuktig flis som fornybart brensel. Varmen benyttes som tidligere til tørking av trevirke, men nå også til tørking av sagflis for pellets-produksjon.

For å utnytte en større andel av sine restprodukter har bedriften investert i en innovativ trepelletsfabrikk med båndtørke for å tørke egen sagflis som gjør at flisen blir egnet for å produsere trepellets. På den måten får man utnyttet mer av bark og fuktig flis til tørkeformål, samt lokal utnyttelse av sagflisen. Anlegget kan produsere 80 000 tonn pellets hvert år.

Trepelletsmarkedet i Norge er lite og man har gjort en langsiktig avtale med en Svensk industriaktør om leveranse av hele årsvolumet.

Moelven Industrier ASA har vært innovative og fremtidsrettede ved å utvide anlegget på Soknabruket med trepellets-produksjon. På den måten utnyttes lokale restprodukter bedre enn tidligere. Det ferdige produktet vil i stor grad erstatte kull og andre fossile energibærere og dermed redusere klimautslipp. Moelven Industrier har benyttet innovativ energiteknologi i sitt prosjekt som bidrar til å redusere energiforbruk og kostnader ved framstilling av hvit trepellets. Dette gir bedre lønnsomhet og dermed oppnås internasjonal konkurransekraft for salg av norsk pellets på verdensmarkedet.

Norsk Energis medarbeidere vil med EMIL-prisen verdsette dette gode energi- og klimaprosjektet og berømmer Moelven for sin vilje til ny innenlands industrisatsning.

EMIL-prisen ble i år delt ut for 38. gang.
Prisen deles ut til en bedrift, person eller institusjon som kan vise til positive energi- eller miljøtiltak ved utvinning, konvertering, gjenvinning eller innsparing av energi blant foreningens oppdragsgivere eller medlemmer.

Spørsmål i forbindelse med pristildelingen kan stilles til:
Adm. direktør Jon Tveiten, Norsk Energi: Tel: 91 32 42 17.

Mer informasjon om Moelven Industrier og Soknabruket, se www.moelven.com

Moelven Industrier ASA sin nye innovative fabrikk for produksjon av hvit trepellets. Moelven Industrier ASA sin nye innovative fabrikk for produksjon av hvit trepellets.

Nytt styre i Norsk Energi

På Generalforsamlingen i Norsk Energi den 11. juni ble fire styremedlemmer, et varamedlem og tre valgkomitémedlemmer gjenvalgt. De ansatte hadde gjenvalgt Kristin L. Jordhøy som styrerepresentant.

For første gang i Norsk Energis mer enn 100-åriges historie (etablert i 1916) ble Generalforsamlingen gjennomført digitalt (via Teams).
Agendaen for årets Generalforsamling inneholdt de vanlige punktene med Styrets årsberetning, årsregnskap med revisjonsberetning, revisors honorar og valg. Alle sakene ble godkjent iht. forslagene.
Både styret og medlemmer i Norsk Energi har anledning til å fremme saker til behandling på Generalforsamlingen, men det er kun medlemmer som har stemmerett. Les gjerne vedtektene.

Valg:
Styret i Norsk Energi består av seks representanter valgt av Generalforsamlingen og to representanter valgt av de ansatte, alle valgt for to år.
I tillegg velges ordinært to vararepresentanter for medlemsrepresentantene for ett år, men i år var det kun en som ble valgt. De ansattes representanter har personlige vararepresentanter, valgt for samme periode som representantene. 

I år skulle det velges fire styremedlemmer og et varamedlemmer til styret i tillegg til tre medlemmer til valgkomitéen.
Fire av styremedlemmene stilte til gjenvalg og ble gitt tillit for to nye år. Se navneliste nedenfor.
I tillegg ble ett varamedlem gjenvalgt for 1 år.
Til valgkomitéen ble alle tre medlemmer fra foregående periode gjenvalgt for 1 år.

Styret for Norsk Energi fom 11. juni 2020:
På et kort styremøte rett i etterkant av Generalforsamlingen konstituerte det nye styret seg og valgte leder og nestleder.

Håkon Kristian Delbeck, Elkem Silicon Materials – leder (gjenvalgt for 2 år i 2020)
Berit Helgesen, Asker Kommune – nestleder (gjenvalgt for 2 år i 2020)
Ingjerd Elise Aaraas, Aaraas AS (gjenvalgt for 2 år i 2020)
Anders Hauge Johansen, Norske Skog Saugbrugs (gjenvalgt for 2 år i 2020)
John Marius Lynne, Eidsiva Nett (2019)
Anders Holst – Yara Norge AS, Yara Porsgrunn (2019)
Kristin L. Jordhøy (ansattrepr) (gjenvalgt for 2 år i 2020)
Hans Even Helgerud (ansattrepr) (2019)

Varamedlemmer: (valgt for ett år)
Trygve Mellvang Tomren-Berg, Norsk Fjernvarme (gjenvalgt)

Lise Rikstad (vara for ansattrepr. Kristin L. Jordhøy - valgt for 2 år i 2020)
Marit Vadseth (vara for ansattrepr. Hans Even Helgerud, valg for 2 år i 2019)

Valgkomité: (valgt for ett år)
Øyvind Nilsen, Fortum Oslo Varme AS, leder
Hans Borchsenius, Norsk Energi
Ronny Valjord, Norsk Energi

2020 Nytt styre 110620

Bildet viser Styret i Norsk Energi fra 11.06.20:
1. rad: Håkon Kristian Delbeck
 (styreleder), Berit Helgesen (nestleder), Ingjerd Elise AaraasAnders Hauge Johansen
2. rad: John Marius LynneAnders HolstKristin L. Jordhøy, Hans Even Helgerud
3. rad: Varamedlemmer: Trygve Mellvang Tomren-Berg
Lise RikstadMarit Vadseth.

Tidsskriftet Norsk Energi

Tidsskriftet Norsk Energi

Tidsskriftet Norsk Energi

I juli 1923 utkom det første nummer av NORSK ENERGI, og tidsskriftet har siden den gang utkommet regelmessig med 4 nummer pr år. NORSK ENERGI er primært et tidsskrift for norsk energiforbrukende industri, men har også mange av sine lesere i departementer, direktorater, konsulentfirmaer, forskningsinstitusjoner, fjernvarmeselskaper, biobrensel- og avfallsselskaper m.m.

NORSK ENERGI fokuserer på konkrete prosjekter og nyttig faginformasjon innen områdene energi, miljø og sikkerhet.

Tidsskriftet er, og har alltid vært, et attraktivt annonsemedium for leverandører av varmeteknisk utstyr som ønsker å nå beslutningstakere på innkjøp av slikt utstyr.

Tidsskriftet NORSK ENERGI er organ for Norsk Energi, som har det redaksjonelle ansvaret for innholdet. NORSK ENERGI produseres av Nemitek (tidl Skarland Press), som har ansvaret for layout, trykking, abonnement, annonser og distribusjon.

Kontakt redaktør Hans Borchsenius

Ta kontakt med abonnementsavdelingen på telefon 22 70 83 00 hvis du ønsker å bestille abonnement eller be om prøveeksemplar av tidsskriftet NORSK ENERGI. 

Ønsker du å annonsere i Tidsskriftet Norsk Energi kan du kontakte Jan Erik Røine i NemiTek AS, tlf 926 23 298 eller epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ønsker du å være med i leverandørguiden "Hvem Leverer Hva" kan du kontakte Martin Mjelva i NemiTek AS, epost Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 Ta gjerne en titt i tidligere utgaver av Tidsskriftet Norsk Energi.

  • Utgave 1-2024

  • Utgave 2-2024

  • Utgave 3-2024

  • Utgave 4-2024

  • Utgave 1-2023

    Utgave 1-2023

  • Utgave 2 2023

    Utgave 2-2023

  • Utgave 3 2023

    Utgave 3-2023

  • Utgave 4-2023

  • Utgave 1-2022

    Utgave 1-2022

  • Utgave 2-2022

    Utgave 2-2022

  • Utgave 3-2022

    Utgave 3-2022

  • Utgave 4-2022

  •  Utgave 1-2021

    Utgave 1-2021

  •  Utgave 2-2021

    Utgave 2-2021

  •  Utgave 3-2021

    Utgave 3-2021

  • Utgave 1-2021

    Utgave4-2021

  •  Utgave 1-2020

    Utgave 1-2020

  •  Utgave 2-2020

    Utgave 2-2020

  • Utgave 3-2020

    Utgave 3-2020

  • Utgave 4-2020

    Utgave 4-2020

  •  Utgave 1-2019

    Utgave 1-2019

  •  Utgave 2-2019

    Utgave 2-2019

  • Utgave 3-2019

    Utgave 3-2019

  • Utgave 4-2019

    Utgave 4-2019

  •  Utgave 1-2018

    Utgave 1-2018

  •  Utgave 2-2018

    Utgave 2-2018

  • Utgave 3-2018

    Utgave 3-2018

  • Utgave 4-2018

    Utgave 4-2018

  •  Utgave 1-2017

    Utgave 1-2017

  •  Utgave 2-2017

    Utgave 2-2017

  • Utgave 3-2017

    Utgave 3-2017

  • Utgave 4-2017

    Utgave 4-2017

  •  Utgave 1-2016

    Utgave 1-2016

  •  Utgave 2-2016

    Utgave 2-2016

  • Utgave 3-2016

    Utgave 3-2016

  • Utgave 4-2016

    Utgave 4-2016

  •  Utgave 1-2015

    Utgave 1-2015

  •  Utgave 2-2015

    Utgave 2-2015

  • Utgave 3-2015

    Utgave 3-2015

  • Utgave 4-2015

    Utgave 4-2015

  •  Utgave 1-2014

    Utgave 1-2014

  •  Utgave 2-2014

    Utgave 2-2014

  • Utgave 3-2014

    Utgave 3-2014

  • Utgave 4-2014

    Utgave 4-2014

  •  Utgave 1-2013

    Utgave 1-2013

  •  Utgave 2-2013

    Utgave 2-2013

  • Utgave 3-2013

    Utgave 3-2013

  • Utgave 4-2013

    Utgave 4-2013

Les mer