Nytt temanummer om CO2-fangst

Nå foreligger det ny utgave av tidsskriftet Norsk Energi (nr 2-2025). Det foregår mange interessante prosjekter for tiden innen karbonfangst og -lagring (CCS), og Norsk Energi er involvert i flere. Derfor har vi valgt å lage dette tema-nummeret om CCS.

Tidsskriftet nr 2-2025 er et temanummer om CO2-fangstNorge har vært en pioner innen CCS siden 1990-tallet. Statoil (nå Equinor) startet i 1996 verdens første storskala prosjekt for karbonfangst og -lagring på Sleipner-feltet i Nordsjøen. Sleipner-prosjektet ble ikke primært gjort for å redusere CO2-utslippene til atmosfæren, men for å få redusert CO2-innholdet i naturgassen for å møte europeiske krav.

Men Sleipner-prosjektet viste at det er teknisk mulig å fange og deponere CO2 (CCS). Derfor dristet statsminister Jens Stoltenberg i sin nyttårstale i 2007seg til å lansere CCS på Mongstad som en «månelanding» for å møte Norges klimaforpliktelser.

Først i år, altså etter nesten 30 år, blir de første fullskala CCS-prosjektene satt i drift. Det er disse prosjektene vi fokuserer på i dette temanummeret om CO2-fangst. (les redaktørens kommentar på side 4).

Optimismen er tilbake. Det viser seg nemlig at det ikke bare er Heidelberg i Brevik og Celsio på Klemetsrud som kommer til å fange CO2 innen kort tid. Det noe mindre fangstanlegget til Carbon Centric på avfallsforbrenningsanlegget i Rakkestad er også snart klart for å bli satt i drift (se artikkel side10).

Også utenfor Norge skjer det mye. Det er flere interessante CCS-prosjekter i Sverige, Danmark og Nederland. CO2-fangstanlegget ved Twence i Nederland er allerede ferdig bygget. De danske kraftverkene Asnæs power station i Kalundborg og Avedøre Combined Heat and Power Plant ved København planlegger oppstart i 2026. Selskapet SLB Capturi har kommet svært langt i å designe standardiserte, modulbaserte CO2-fangstanlegg, som på sikt vil bety mye for å få prisen ned (les intervju med Inga Askestad på side 14).

Vi skal i all beskjedenhet heller ikke undervurdere Norsk Energis rolle for å få implementert CCS. Selv om standardiserte CO2-fangstanlegg kan leveres fra SLB Capturi, Carbon Centric og andre, så kreves det skreddersydde tekniske løsninger for varmemessig integrering av CO2-fangstanlegg og produksjonsprosessene. Dette har gitt Norsk Energi de største ingeniøroppdragene noensinne både i Brevik og nå på Klemetsrud (se side 17).

I løpet av 30 års CCS-historie har vi opplevd oppturer og nedturer. Nå ser det lysere ut for CCS enn på lenge.

Dette temanummeret om CO2-fangst må du absolutt lese!

Mer informasjon og tidligere utgaver

Kontakt: Redaktør Hans Borchsenius