Silisiumkarbidprodusenten Fiven i Lillesand utreder CO2-fangst

Fiven er verdens ledende produsent av silisiumkarbid, som produseres i åpne ovner ved å redusere kvarts ved hjelp av karbon som reduksjonsmiddel. CO2-utslippene er derfor store. Nå vurderer Fiven i Lillesand CO2-fangst.

Silisiumkarbidfabrikken i Lillesand eies av Fiven Norge AS. Bedriften har nylig gjennomført et prosjekt på semilukking av 4 (av totalt 8) ovnsgrupper. Hver ovnsgruppe består av 4-5 ovner hvor kun én ovn er i drift (batch-prosess). Ved å lukke ovnene blir en stor andel av avgassen fanget opp i en avtrekkshette og transportert til et gassrenseanlegg. I dag består renseanlegget hos Fiven av et posefilter for fjerning av partikler og et scrubberanlegg for fjerning av SOX. Foran posefilteret kjøles avgassen ned til 150-200 °C. Dette gjøres med en røykrørkjel som produserer lavtrykksdamp. Norsk Energi står for designet av kjelen som er tilpasset egenskapene til støvet i avgassen, samt svovelinnhold. 

De fleste prosjekter for å redusere CO2-utslippene går ut på å erstatte fossile brensler med CO2-fri energiproduksjon, som sol, vind, vannkraft og atomkraft. Men noen industriprosesser gir prosessutslipp av CO2 som ikke kan elimineres ved overgang til CO2-fri energi. Det gjelder for eksempel sementproduksjon og metallproduksjon som bruker karbon som reduksjonsmiddel. Her er CO2-fangst en mulig løsning.

En relativt ukjent bransje som gir utslipp av CO2 er produksjonen av silisiumkarbid, som i Norge foregår i Orkanger og Lillesand. Silisiumkarbid (kjemisk formel SiC) er verdens nest hardeste materiale etter diamant, og brukes til sandpapir, slipeskiver, keramikk og enkelte elektroniske formål.

Silisiumkarbid fremstilles ved å varme en blanding av kvarts og petroleumskoks til ca. 2500 oC i elektriske motstandsovner. Under produksjonen utskilles CO-gass som avbrennes til CO2. Produksjon av SiC foregår i åpne ovner for hele bransjen. Åpne ovner innebærer at all avgass som produseres i ovnene slippes ut til omgivelsene. Typisk består avgassen av CO, CO2, støv og luktstoffer.

Fiven er nå i gang med å se på muligheten for å legge til et nytt rensetrinn med fjerning av CO2 fra avgassen. I 2021-2022 ble det gjennomført en mulighetsstudie i samarbeid med Sintef. Konklusjonen Norsk Energi er engasjert for å bistå bedriften i forprosjektet med teknisk støtte, vurdere leverandører av fangstteknologi, samt utrede optimal integrasjon mellom nytt og eksisterende prosessanlegg, sier Paul Andreas Marchioro Ystad i Norsk Energi.Paul Andreas Marchioro Ystad i Norsk Energi.er at det er teknisk mulig å bygge et fangstanlegg med en kapasitet på å fange inntil 40 000 tonn CO2/år. Studien er delfinansiert av Innovasjon Norge. Med bakgrunn i konklusjonene fra mulighetsstudien har Fiven nylig utarbeidet en Climit-søknad om støtte til gjennomføring av et forprosjekt på CO2-fangst.

CO2-fangstprosjektet har tre hovedmålsetninger;

  1. Etablere designbasis for CO2-fangstanlegget, blant annet gjennom målinger og verifisering av avgassegenskaper.
  2. Vurdere leverandører og CO2-fangstteknologi som er best egnet for anlegget i Lillesand.
  3. Demonstrere CO2-fangst for batch-prosesser og SiC-prosesser spesielt.

Norsk Energis rolle
-Norsk Energi er engasjert for å bistå bedriften i forprosjektet med teknisk støtte, vurdere leverandører av fangstteknologi, samt utrede optimal integrasjon mellom nytt og eksisterende prosessanlegg, sier Paul A. M. Ystad i Norsk Energi.

Kontakt: Paul Ystad

Fiven bilde silisiumkarbidkrystall NE 322 07 900xBedriften Fiven i Lillesand produserer silisiumkarbid, som er verdens nest hardeste materiale etter diamant, og brukestil sandpapir, slipeskiver, keramikk og enkelte elektroniske formål. Foto: Fiven Norge AS.

Fiven bilde fra besøk på Mongstad NE 322 07Som et ledd i studiene av CO2-fangst besøkte Fiven Norge AS sammen med Norsk Energi og Styrhuset AS i sommer teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad. Foto: CO2 Technology Center Mongstad.

Bedriften Fiven i Lillesand produserer silisiumkarbid, som er verdens nest hardeste materiale etter diamant, og brukes til sandpapir, slipeskiver, keramikk og enkelte elektroniske formål. Foto: Fiven Norge AS. Fiven Norge AS i Lillesand har i dag et renseanlegg for avgassene fra silisiumkarbidovnene. Dagens renseanlegg består av et filter for partikler og to scrubbere for blant annet svoveldioxid. Dette ses til høyre på figuren. Et eventuelt fremtidig CO2-fangstanlegg vil bli plassert til venstre for dagens renseanlegg (gul farge). Det høye tårnet er absorberen og det lave er desorberen.

CO2-fangst, silisiumkarbid