Silisiumkarbidprodusenten Fiven i Lillesand utreder CO2-fangst
Fiven er verdens ledende produsent av silisiumkarbid, som produseres i åpne ovner ved å redusere kvarts ved hjelp av karbon som reduksjonsmiddel. CO2-utslippene er derfor store. Nå vurderer Fiven i Lillesand CO2-fangst.
Silisiumkarbidfabrikken i Lillesand eies av Fiven Norge AS. Bedriften har nylig gjennomført et prosjekt på semilukking av 4 (av totalt 8) ovnsgrupper. Hver ovnsgruppe består av 4-5 ovner hvor kun én ovn er i drift (batch-prosess). Ved å lukke ovnene blir en stor andel av avgassen fanget opp i en avtrekkshette og transportert til et gassrenseanlegg. I dag består renseanlegget hos Fiven av et posefilter for fjerning av partikler og et scrubberanlegg for fjerning av SOX. Foran posefilteret kjøles avgassen ned til 150-200 °C. Dette gjøres med en røykrørkjel som produserer lavtrykksdamp. Norsk Energi står for designet av kjelen som er tilpasset egenskapene til støvet i avgassen, samt svovelinnhold.
De fleste prosjekter for å redusere CO2-utslippene går ut på å erstatte fossile brensler med CO2-fri energiproduksjon, som sol, vind, vannkraft og atomkraft. Men noen industriprosesser gir prosessutslipp av CO2 som ikke kan elimineres ved overgang til CO2-fri energi. Det gjelder for eksempel sementproduksjon og metallproduksjon som bruker karbon som reduksjonsmiddel. Her er CO2-fangst en mulig løsning.
En relativt ukjent bransje som gir utslipp av CO2 er produksjonen av silisiumkarbid, som i Norge foregår i Orkanger og Lillesand. Silisiumkarbid (kjemisk formel SiC) er verdens nest hardeste materiale etter diamant, og brukes til sandpapir, slipeskiver, keramikk og enkelte elektroniske formål.
Silisiumkarbid fremstilles ved å varme en blanding av kvarts og petroleumskoks til ca. 2500 oC i elektriske motstandsovner. Under produksjonen utskilles CO-gass som avbrennes til CO2. Produksjon av SiC foregår i åpne ovner for hele bransjen. Åpne ovner innebærer at all avgass som produseres i ovnene slippes ut til omgivelsene. Typisk består avgassen av CO, CO2, støv og luktstoffer.
Fiven er nå i gang med å se på muligheten for å legge til et nytt rensetrinn med fjerning av CO2 fra avgassen. I 2021-2022 ble det gjennomført en mulighetsstudie i samarbeid med Sintef. Konklusjonen
er at det er teknisk mulig å bygge et fangstanlegg med en kapasitet på å fange inntil 40 000 tonn CO2/år. Studien er delfinansiert av Innovasjon Norge. Med bakgrunn i konklusjonene fra mulighetsstudien har Fiven nylig utarbeidet en Climit-søknad om støtte til gjennomføring av et forprosjekt på CO2-fangst.CO2-fangstprosjektet har tre hovedmålsetninger;
- Etablere designbasis for CO2-fangstanlegget, blant annet gjennom målinger og verifisering av avgassegenskaper.
- Vurdere leverandører og CO2-fangstteknologi som er best egnet for anlegget i Lillesand.
- Demonstrere CO2-fangst for batch-prosesser og SiC-prosesser spesielt.
Norsk Energis rolle
-Norsk Energi er engasjert for å bistå bedriften i forprosjektet med teknisk støtte, vurdere leverandører av fangstteknologi, samt utrede optimal integrasjon mellom nytt og eksisterende prosessanlegg, sier Paul A. M. Ystad i Norsk Energi.