Økt forbruk av fjernvarme

SSBs nye statistikk viser økt forbruk av både fjernvarme og fjernkjøling i 2018. Forbruket av fjernvarme var på 5,7 TWh, som er en økning på 5 prosent fra 2017 og fjernkjøling har økt med nesten 30 prosent.

Bruk av fjernvarme har fordoblet seg siden 2007, viser tall fra fjernvarme og fjernkjøling. Dette skyldes stadig mer utbygging og bruk av fjernvarme. Fjernvarme utgjør likevel ikke mer enn knapt 3 prosent av det totale innenlands energiforbruket.

Det er særlig i de største byene, med størst konsentrasjon av forbrukere, at fjernvarme er utbredt. I de senere årene har det imidlertid også blitt utbygd en del fjernvarme andre steder. Den totale lengden på fjernvarmenettet i Norge var om lag 1 900 km i 2018 som er en seks-dobling fra slutten av 90-tallet. 

Høyest fjernvarmeforbruk i tjenesteytende næringer
Tjenesteytende næringer sto for den klart største andelen av forbruket i 2018 med 62 prosent (3,6 TWh). Husholdningene sto for om lag 22 prosent av fjernvarmeforbruket (1,2 TWh), mens resten (0,9 TWh) gikk til industri og andre næringer.

Om lag halvparten av fjernvarmen fra avfall
Nettoproduksjon av fjernvarme var på knapt 6,5 TWh i 2018. Vel 0,7 TWh gikk tapt i fjernvarmenettet og dermed ble om lag 5,7 TWh levert til forbruker.

Nesten halvparten av nettoproduksjonen av fjernvarme kom fra forbrenning av avfall (2,9 TWh) i 2018. På den måten energiutnytter man avfall som likevel må brennes. Noe varme går til spille ved at avfall brennes når det ikke er behov for den, såkalt avkjølt varme. Denne mengden tilsvarte 0,9 TWh i 2018, men dette regnes ikke med i produksjonstallet. Den nest største energikilden var flisfyringsanlegg med en andel på rundt 23 prosent (1,5 TWh). Elkjel utgjorde 12 prosent, mens fjernvarmeproduksjonen i varmepumpeanlegg utgjorde 10 prosent. Bruken av oljekjel (fossil) er betydelig redusert de siste årene og i 2018 gikk oljebruken ned med 5 prosent. Det stod da for kun 0,8 prosent av fjernvarmeproduksjonen. Bruk av bioolje ble fordoblet fra 2017 til 2018 og stod for 1,3 prosent av produksjonen.

okt forbruk av fjernvarme fra SSB 060619

Økt bruk av fjernkjøling
Om lag 20 av fjernvarmeleverandørene leverer også fjernkjøling. I 2018 ble det brukt 221 GWh fjernkjøling, som er nesten 30 prosent mer enn året før. Dette kan ha sammenheng med den varme sommeren i 2018. Nesten 90 prosent av fjernkjølingen leveres til tjenesteytende næringer, og resten går hovedsakelig til industri. Det er svært lite som leveres til husholdninger.

Hvilke kilder brukes til fjernvarme forskjellige steder i landet
Samtidig som den nasjonale SSB-statistikken ble tilgjengelig, oppdaterte Norsk Fjernvarme sitt nettsted fjernkontrollen.no. Der kan kunder og andre interesserte se hvilke energikilder som brukes til fjernvarme forskjellige steder i landet. Nytt av året er at også hvilke kilder som brukes til fjernkjøling vises fram.

Omlag halvparten av all fjernvarme i Norge blir gjenvunnet fra spillvarmekilder, men bruken av bioenergi, varmepumper og overskuddselektrisitet er betydelig.

– Hva slags energikilder som brukes varierer fra sted til sted. Felles for alle stedene er at energien er kortreist. Fjernvarme utnytter energi som allerede er i området, sier Trygve Mellvang-Berg, kommunikasjonssjef i Norsk Fjernvarme, som oppfordrer alle fjernvarmekunder til å klikke inn på fjernkontrollen.no og sjekke hvor fjernvarmen deres kommer fra.

Kilder:
SSB - Mer informasjon og Statstikk  
Norsk Fjernvarme