Kritikalitetsanalyse for Kvitebjørn Varme
Norsk Energi har nylig gjennomført kritikalitetsanalyse av Kvitebjørn Varme AS sitt avfallsforbrenningsanlegg i Tromsø.
Norsk Energi har gjennomført tilgjengelighetsvurderinger og kritikalitetsanalyser i en rekke sammenhenger, bl.a. for å beregne konsekvenser ved valgte forutsetninger ved dimensjonering av fjernvarmeanlegg og varmesentraler. Ved gjennomføring av analysene har vi benyttet ulike typer beregningsmetodikk som statistiske funksjoner og ikke minst såkalt Monte-Carlo-simulering. Sistnevnte er nylig benyttet ved gjennomføring av kritikalitetsanalyse av Kvitebjørn Varme sitt avfallsforbrenningsanlegg i Tromsø. En har her vurdert ulike former for redundans, reservedelslager etc. Beregningsresultatene stemmer meget godt med erfaringsdata fra tilsvarende anlegg og driftserfaringer ved det aktuelle anlegget.
Ved modellering/beregninger har en benyttet en egenutviklet metodikk/beregningsmodell, som bl.a. kjennetegnes ved:
- Modellen har meget lav brukerterskel
- Det er ikke behov for å linke sammen komponenter/enheter i komplekse systemer
- Modellen kan enkelt benyttes til å modellere oppetid med og uten tiltak (f.eks. endring av redundans, reservedelslager, serviceavtaler med garantert utrykningstid/tid for leveranse av komponenter etc.)
- For energisystemer kan en enkelt koble modellen til effektvarighetsdiagram for å beregne behov for energi (og tilhørende kostnader) fra reserveenheter pga. forventet utfall av delsystemer og/eller enkeltkomponenter
- Endring av redundans (økning eller reduksjon i antall enheter) for et delsystem eller en komponent kan gjøres svært enkelt (i prinsippet med et tastetrykk ved like enheter)
- Modellen kan i prinsippet benyttes på alle typer tekniske anlegg.
Ved beregningene har en tatt utgangspunkt i følgende sentrale parametere for alle komponenter:
- MTTF: Mean Time to Failure, dvs. gjennomsnittlig tid før feil/avbrudd
- MTTR: Mean Time to Repair, dvs. gjennomsnittlig tid før en er i gang igjen
Modellering og beregninger er gjennomført av Morten H. Soma i samarbeid med Anders Eide.