Energspareinstruks - et nyttig verktøy for energisparing i bygg

En praktisk, spesialtilpasset energispareinstruks gjør det enklere for byggdrifter å jobbe med daglig energioppfølging i bygninger. Norsk Energi kan hjelpe til med å lage en slik energispareinstruks.

Kravene til energieffektivitet i bygningskropp og tekniske anlegg skjerpes stadig inn ved myndighetskrav, mens energiforbruket i praksis ofte er unødvendig høyt.
- Gjennom arbeid med enøkanalyser ser vi at selv i relativt nye bygg med teknisk avanserte anlegg er energiforbruket overraskende høyt. Dette henger ofte sammen med driften av bygget, og vi ser at man ved bevisstgjøring og enkle tiltak kan oppnå vesentlige energibesparelser, sier Hallstein Brandal, leder av Bygg-avdelingen i Norsk Energi.

For en byggdrifter er energioppfølging ofte en av mange oppgaver som må ivaretas i en hektisk hverdag.
Mange bygg har kompliserte tekniske anlegg, og drifter har i mange tilfeller ikke de verktøyene som trengs for å se sammenhengen mellom riktig drift og energiforbruk. Da kan en energispareinstruks, spesialtilpasset det aktuelle bygget og drifters kompetanse, være et effektivt verktøy for å forenkle arbeidet med energioppfølging.

Mari Elise- Tilbakemeldingene så langt er svært positive, og det er tydelig at byggdriftere setter pris på å få en spesialtilpasset instruks med bilder og instruksjoner de kjenner igjen, sier rådgiver Mari Elise B. Hareide i Norsk Energi.Mange byggdriftere blir presentert standardiserte manualer for energisparing, men klarer ikke å omdanne teori til praksis, ettersom deres eget anlegg som oftest skiller seg ut fra standarden. Norsk Energi bistår derfor oppdragsgiver med å utarbeide en lettfattelig manual med energisparing som formål. Denne kan brukes som en huskeliste, i opplæringsøyemed eller som oppslagsverk. Dokumentet vil være rikt illustrert med aktuelle skjermbilder fra SD-anlegg, tekniske anlegg i felt etc. Det blir nøye forklart hva driftspersonell bør kontrollere av måledata for raskt å kunne avdekke driftsproblemer. Der det er hensiktsmessig illustreres instruksen med eksempler på kostnadsbesparelser. Instruksen utarbeides i samråd med oppdragsgiver og byggdrifter, og vi har alltid en gjennomgang med byggdrifter når instruksen er ferdig.

Instruksen fokuserer på de tekniske anleggene som har størst påvirkning på energibruket i bygget. Typisk omfatter instruksen følgende:

  1. Energioppfølgingssystem (EOS)
  2. SD-anlegg
    - Oversikt
    - Ventilasjon
    - Eksempel på feil i ventilasjonsanlegg
    - Driftstider ventilasjon
    - Varmeanlegg
  3. Tilsyn bygg
  4. Tilsyn ventilasjonsrom
    - Pumpe til varmegjenvinner i bygg C
    - Varmtvannsbereder i ventilasjonsrom i bygg C
  5. Tilsyn varmesentral
    - Bytte av filter i varmeanlegg

På siden vår om «Energisystemer i bygg» kan du se hvilke andre områder vi kan bidra innen, som f.eks. enøkanalyse, energisparing i varme- og kjøleanlegg m.m.

Energispareinstruks med kantstrek

Saken er sist oppdatert 05.02.2018.