Norsk Energi på Robsrud
Arbeidet med å øke kapasiteten på Robsrud Varmesentral i Lørenskog utenfor Oslo er i gang og Norsk Energi har fått i oppdrag å prosjektere og følge opp ombyggingen.
Fjernvarmenettet i Lørenskog, som ble satt i drift i 2010 strekker seg over 21 km i grøftelengede, dvs fra Lørenskog Stasjonsby og Fjellhamar i nord til Skårer Syd i sør. Kundene i Lørenskog er næringsbygg, borettslag og offentlige bygg. Varmebehovet vokser år for år så nå var tiden kommet for øke kapasiteten.
Varmesentralen på Robsrud benytter fuktig skogsflis som sin hovedbrenselskilde. Flis er en lokal energikilde, den er fornybar og tilveksten i skogen er dobbelt så stort som uttaket. I tillegg må anlegget ved behov benytte noe bærekraftsertifisert bioolje på de kaldeste vinterdagene. Biooljen regnes som CO2-nøytral på samme måte som flis.
I tillegg utnyttes spillvarmen fra kuldeproduksjon på skianlegget SNØ inn i fjernvarmenettet. I Lørenskog Hus er det også biooljekjeler til spiss- og reservelast.
Akershus Energi Varme forventer økt leveranse som følge av utbygging og utvidelser av det eksisterende nettet. Fjernvarmenettet på Lørenskog vokser derfor stadig. Med dagens kapasitet på flisbrensel er man nødt til å benytte biooljefyring døgnet rundt i fyringssesong. Derfor skal man nå øke kapisiteten fra 20-21 MW til 35,8 MW i totaleffekt med økning av grunnlast bestående av flis fra dagens 9 MW (inkudert Røykgasskondensering) til 15,8 MW.
Robsrud Varmesentral skal nå rive ut en biokjel på 4MW for å erstatte denne med en helt ny på 8 MW og ombygging av en eksisterende biokjel fra 4 MW til 4,8 MW. Ved juletider 2021 ble en helt ny biooljekjel og oljesystem på 8 MW satt vi i drift. Offisiell «første fyring» var den 7. januar i år. Eldbjørg hadde navnedag den dagen, så kjelen har fått navnet «Eldbjørg».
Anlegget gjennomgår samtidig en ombygging av kjelkretser, nytt styresystem for anlegget, ny fliskran, elektrofilter og røykgasskondensering. Det etableres nye reguleringsstrategier med kjelvelgersystem og samkjøring med varmesentralen på Lørenskog Hus. Alt skal stå ferdig i desember 2022.
Norsk Energi har prosjektledese for hele ombyggingsprosjektet og har prosjektert anlegget slik at det får fleksibilitet med tanke på type bioolje som brukes. Dette bidrar til økt driftssikkerhet. For denne utvidelsen i kapasitet er det ulike tiltak som må bli gjort i hele anlegget, dette omfatter alt fra lagring og mating av flis til styring og regulering for å optimalisere anlegget for mest mulig effektiv produksjon av varme. Norsk Energi har også gjennomført hele innkjøpsprosessen.
Kontaktperson hos Norsk Energi er Fredrik Gundersen.