Vedtekter

VEDTEKTER (sist oppdatert 18. juni 2025)

§1 - Navn og formål
Foreningens navn er NORSK ENERGI.

Foreningens formål er å fremme driftsøkonomi, sikkerhet og miljøvern for foreningens medlemmer innenfor sitt arbeidsområde, ved bl.a. rådgivende virksomhet, utvikling og anvendt forskning for medlemmer og andre oppdragsgivere.

§2 - Organisasjonsform 
Foreningen er en frittstående juridisk person med medlemmer og er selveiende. At den er selveiende innebærer at ingen, verken medlemmer eller andre, har krav på foreningens formue eller eiendeler, verken ved løpende utdeling eller oppløsning, eller er ansvarlig for foreningens gjeld eller andre forpliktelser. 

§3-Arbeidsområde
Foreningens arbeidsområde omfatter fagfeltene energi, miljø og sikkerhet samt arbeidsoppgaver i tilslutning til disse fagfelt.

§4 - Medlemskap  
Selskaper, institusjoner, grupper eller enkeltpersoner som eier, benytter eller har under oppbygging anlegg som faller inn under foreningens arbeidsområde (§3), kan være aktivt medlem av foreningen. Andre interesserte (eksempelvis leverandører) kan opptas som passive medlemmer. Disse har samme rettigheter som de øvrige medlemmer, med mindre annet fremgår av disse vedtekter.

Selskaper eller andre som har flere driftsenheter med utstyr/oppgaver som faller inn under foreningens arbeidsområde, skal tegne ett medlemskap pr. driftsenhet dersom intet annet er avtalt. Medlem som har flere driftsenheter, må angi hvilken driftsenhet hvert av medlemskapene er knyttet til.

Søknad om innmelding skjer på selskapets hjemmeside energi.no. Utmelding skjer ved å sende epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Om betaling av kontingent ved innmelding og utmelding gjelder reglene i vedtektenes §11.

Foreningens styre har rett til å utelukke medlemmer som ikke oppfyller vedtektenes bestemmelser.

§5 - Generalforsamling
Generalforsamlingen er foreningens øverste organ. 

Ordinær generalforsamling holdes hvert år innen utløpet av juni.

Følgende skal behandles i ordinær generalforsamling:
1. Styrets årsberetning.
2. Årsregnskap med revisjonsberetning.
3. Revisors honorar.
4. Valg av styremedlemmer i henhold til vedtektenes §6
5. Valg av revisor i henhold til vedtektenes §12
6. Behandle innkomne saker.
7. Medlemskontingent

Ønsker et medlem å ta opp spørsmål til behandling i generalforsamlingen, må skriftlig melding om dette være mottatt av styreleder eller nestleder innen utløpet av mars. Innkalling til generalforsamling skjer skriftlig til medlemmene med minst 7 dagers varsel.

I generalforsamlingen har hvert aktivt medlem 1 stemme. Medlemmer med flere medlemskap (§4) har møte- og stemmerett for hvert medlemskap. Alle som har møte- og stemmerett, har rett til å ta med en rådgiver som har talerett.

Fraværende medlemmer kan stemme ved å gi skriftlig fullmakt til møtende medlem eller representant for medlem. Beslutninger treffes ved alminnelig flertall, unntatt de beslutninger som nevnes i vedtektenes §14 og §15.

Generalforsamlingen innkalles og ledes av styrets leder, eller av nestleder ved styrelederes fravær. Generalforsamlingen kan velge en annen møteleder. Ved stemmelikhet gjør møtelederens stemme utslaget. Blir det stemmelikhet ved valg foretas loddtrekning.

Ekstraordinær generalforsamling innkalles når styret finner det nødvendig, eller når minst 1/10 av de aktive medlemmer forlanger det. På ekstraordinær generalforsamling behandles bare saker som er nevnt i innkallingen. Innkalling med saksliste utsendes minst 7 dager før ekstraordinær generalforsamling holdes.

§6 - Styrets sammensetning
Foreningens virksomhet ledes av et styre på 6–8 medlemmer, hvorav 4–6 velges av generalforsamlingen og 2 av de ansatte.

De generalforsamlingsvalgte styremedlemmer velges for 2 år av gangen. Når et styremedlem har fullført sin valgperiode, beslutter generalforsamlingen om det skal foretas gjenvalg eller nyvalg, eller om antallet styremedlemmer skal endres innenfor den angitte ramme. Valgkomiteen fremlegger innstilling til valg av medlemsvalgte styremedlemmer. Generalforsamlingen kan når som helst beslutte at et generalforsamlingsvalgt styremedlem skal tre ut av styret, eller foreta supplering av styret innen den angitte ramme. Ved suppleringsvalg, og ellers når det etter generalforsamlingens avgjørelse er nødvendig, kan det fastsettes en kortere valgperiode enn 2 år.

Hvert år velger generalforsamlingen ett varamedlem for sine representanter i styret. Denne har møterett til styremøter, men har kun stemmerett ved forfall av fast styremedlem.

Det velges to styremedlemmer blant de ansatte i foreningen med personlige varamedlemmer. De ansattvalgte styremedlemmene velges for en periode på 2 år. Hvert år velges ett styremedlem med varamedlem, til erstatning for dem som har fullført sin valgperiode. For gjenvalg og suppleringsvalg gjelder det samme som for de øvrige styremedlemmer. Valgbar og stemmeberettiget ved valget er enhver som er fast ansatt på valgdagen. Administrerende direktør, personer som er i prøvetid, engasjement/midlertidig ansatt eller vikariat (uten å være fast ansatt i annen stilling) er ikke valgbare eller stemmeberettigede. Valget ledes av arbeidsmiljøutvalget, eller av et valgstyre utpekt av utvalget. Valgresultatet må foreligge innen årets generalforsamling, og meddeles styret skriftlig. For øvrig skal valget gjennomføres etter reglene om valg av de ansattes styrerepresentanter i aksjeselskaper, så langt de passer.

Vervet som styremedlem er personlig, og av de som er valgt av generalforsamlingen skal minst to medlemmer representere en aktiv medlemsbedrift.

I første styremøte etter generalforsamlingen velger styret en styreleder og en nestleder blant de generalforsamlingsvalgte medlemmer. Ved stemmelikhet foretas loddtrekning.

§7 - Valgkomite
Valgkomiteen består av 3 medlemmer. Disse velges blant foreningens medlemmer eller ansatte. Som hovedregel skal en av valgkomiteens medlemmer være tidligere styrerepresentant. Valgkomiteens medlemmer velges for ett år av gangen.

§8 - Styrets arbeid
Styremøte holdes så ofte styreleder finner det nødvendig, eller når to styremedlemmer forlanger det. Møtet innkalles av styreleder, i styrelederes fravær av nestleder eller i begges fravær av dem som krever møtet avholdt. Oppgaven å innkalle til styremøter kan delegeres til foreningens administrasjon, men innkalling skal i tilfelle skje slik de foran nevnte personer bestemmer.

Styret er beslutningsdyktig når mer enn halvdelen av styremedlemmene er representert personlig eller ved varamedlem. Møtes ledes av styreleder. I styrelederes fravær ledes møte av nestleder eller en av styremedlemmene som er valgt av generalforsamlingen, eventuelt ved loddtrekning. Ved andre avstemninger har møtelederen dobbeltstemme i tilfelle stemmelikhet.

Styret skal påse at foreningens vedtekter overholdes og at dens interesser ivaretas i enhver henseende. Styret skal føre tilsyn med foreningens ledelse og virksomhet og påse at generalforsamlingens beslutninger blir gjennomført. Styret skal avgjøre spørsmål som gjelder foreningens bemanningsrammer, organisasjonsendringer og ansettelsesbetingelser vedrørende overordnet personell.

Styret fastsetter budsjett for foreningens virksomhet og treffer avgjørelse i saker som gjelder betydelige investeringer og for øvrig i enhver sak som ikke ifølge disse vedtekter skal avgjøres av generalforsamlingen eller administrerende direktør. Generalforsamlingen kan fastsette en grense for hvilke investeringer som krever styrets avgjørelse. Styret kan ikke treffe beslutning om opprettelse av datterselskap uten generalforsamlingens samtykke.

Styret kan gi instrukser vedrørende administrasjonens arbeid og omgjøre administrasjonens vedtak, hvis ikke tredjemanns rett er til hinder for dette.

§9 - Protokollasjon
Det skal føres protokoll fra foreningens generalforsamlinger og fra styremøter. Møtelederen er ansvarlig for at protokoll blir ført. I protokollen skal angis møtedato, hvem som var til stede, hva som ble behandlet og besluttet. Er beslutningen ikke enstemmig, skal det angis stemmetall for og imot og hvem som har stemt for og imot. I styreprotokollen kan den som er imot vedtaket også kreve sin oppfatning protokollført.

Generalforsamlingsprotokollen skal undertegnes av møtelederen og minst en annen person valgt av forsamlingen.

Styreprotokollen skal undertegnes av minst to av de møtende styremedlemmene senest i neste møte. Utkast til protokoll sendes styremedlemmene snarest mulig etter møtet. Protokollene skal oppbevares på betryggende måte i hele selskapets levetid.

Generalforsamlingsprotokollen skal være tilgjengelig for foreningens medlemmer. Styreprotokollen skal være tilgjengelig for styrets medlemmer og varamedlemmer samt administrerende direktør.
Innholdet av styreprotokollen kan ovennevnte personer meddele til andre, unntatt de deler som eventuelt er undergitt taushetsplikt.

§10 - Administrerende direktør
Styret ansetter en administrerende direktør til å forestå den daglige ledelse av foreningens virksomhet og til å påse at de beslutninger som treffes i foreningens besluttende organer iverksettes. Administrerende direktør kan treffe beslutning i saker som ikke er av uvanlig art eller stor betydning. I saker av uvanlig art eller stor betydning kan administrerende direktør bare treffe beslutninger med særskilt fullmakt fra styret, eller hvis det ikke er tid til å innhente styrets beslutning i saken. I sistnevnte tilfelle skal administrerende direktør snarest underrette styret.

Administrerende direktør kan ansette og si opp foreningens personell og forhandle på foreningens vegne lønns- og arbeidsforhold.

Administrerende direktør skal delta i generalforsamlinger og i styremøter.

§11 - Kontingent
Generalforsamlingen fastsetter en årlig kontingent for medlemmene, etter forslag fra styret. Vedtaket gjelder til nytt vedtak treffes.

Nye medlemmer betaler kontingent fra og med det kalenderår innmeldingen mottas, dog halv kontingent for innmeldingsåret hvis innmeldingen mottas etter utløpet av september.

Utmelding må finne sted innen utløpet av året for å få virkning for det etterfølgende kalenderår.

Styret kan dispensere fra kontingentvedtaket i særlige tilfeller.

§12 - Ytelser overfor medlemmene
Foreningen arbeider for medlemmenes interesser ved å: gi faglig informasjon, eksempelvis ved å arrangere faglige møter, utgi medlemsblad, gi direkte informasjon til medlemmene gjennom nyhetsbrev. Medlemmer kan også årlig be om et dagsbesøk av en av våre rådgivere innenfor foreningens kompetanseområde dekket av medlemskapet. Foreningen yter betalte konsulentoppdrag til både medlemmer og andre kunder.

Arbeid for medlemmer skal prioriteres i tilfelle oppdragsmengden overstiger foreningens kapasitet. Ved innmeldelse kan nye medlemmer be om et medlemsbesøk.

Medlem som har tegnet flere medlemskap (jfr. §4), har rett til ytelser som tilsvarer samlet antall tegnede medlemskap. Foreningens ytelser til medlemmene forutsetter at kontingenten er betalt.

§13 - Regnskap
Det skal føres regnskap for foreningens virksomhet, og dette skal godkjennes av en registrert eller statsautorisert revisor som velges av generalforsamlingen.

Eventuelt overskudd overføres til et disposisjonsfond som kan anvendes til å fremme foreningens formål. Overskuddet skal ikke tilfalle foreningens medlemmer.
Eventuelt underskudd dekkes om mulig av disposisjonsfondet. Medlemmene er ikke ansvarlige for udekket underskudd.

§14 Signaturrett
Signaturen innehas av styreleder og administrerende direktør i fellesskap, styreleder sammen med to styremedlemmer eller administrerende direktør sammen med to styremedlemmer.

§15 - Vedtektsendring
Endringer i vedtektene fastsettes av generalforsamlingen med 2/3 flertall av de avgitte stemmer. Om innsendelse og kunngjøring av slike forslag gjelder reglene i §5.

§16 - Oppløsning
Foreningen kan oppløses hvis dette besluttes med 2/3 flertall på generalforsamling hvor minst halvparten av foreningens stemmeberettigede medlemmer er representert. Hvis ikke halvparten er representert, sammenkalles ny generalforsamling med 1 måneds varsel, og oppløsning kan da besluttes med 3/4 flertall uansett antall fremmøtte.
Ved oppløsning skal eventuelle midler som er i behold etter at oppløsningen er gjennomført, benyttes til fremme av foreningens formål.