Fjernvarme kutter energiforbruket med 28 prosent

mandag, 23 juni 2014.

Å bytte ut oljefyring med fjernvarme reduserer en bygnings energiforbruk med 28 prosent, viser en ny rapport.

Rapporten, som er laget av analyseselskapet Fossekall på Lillehammer på vegne av Eidsiva Bioenergi, BKK, Bodø Energi, Statkraft, Fylkesmannnen i Hedmark og Norsk Fjernvarme, dokumenterer en lite omtalt miljøgevinst ved å bytte ut oljekjelen med fjernvarme. 
 
Hvis en kunde som bruker 1 GWh olje bytter ut oljekjelen, vil han etter installasjon av fjernvarme bare bruke 0,72 GWh med fjernvarme. Årsaken er varmetap ved bruk av olje til oppvarming, skriver Norsk Fjernvarme i en pressemelding

- Når en kunde brenner 1 kWh olje, forsvinner en fjerdedel av oljens energi ut gjennom pipa. Kunden får med andre ord bare 0,75 kWh. Derfor må han brenne mer olje. Når kunden får levert 1 kWh fjernvarme, får han 1 kWh. Årsaken er at det ikke er noe varmetap i overgangen mellom fjernvarmenett og kunde, sier Alf Inge Kraglund Tunheim, prosjektutvikler i Eidsiva Bioenergi.

Miljøeffekten ved denne energibesparelsen kommer i tillegg til de betydelige utslippskuttene kunden bidrar til ved å erstatte oljefyringen med fjernvarme basert på fornybare og CO2-nøytrale energikilder.

- Fossekall-rapporten dokumenterer at miljøgevinsten ved fjernvarme er enda større enn det man til nå har lagt til grunn, sier daglig leder Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme, som organiserer fjernvarmeprodusentene i Norge.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå ble det levert 4,2 GWh med fjernvarme i Norge i 2012.
Ifølge olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er utfasing av gamle fyrrom til fordel for fjernvarme avgjørende for at Norge skal nå målet om å ha fjernet oljefyrene innen 2020.

Hver oljekjel som tas ut av drift og erstattes med fjernvarme, reduserer både CO2-utslipp og lokal forurensing.

Rapporten kan lastes ned i sin helhet fra fjernvarme.no.

For ytterligere informasjon og kommentarer, kontakt
 
Alf Inge Kraglund Tunheim
Prosjektleder i Eidsiva Bioenergi
Mobil: 959 81 280
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.0

fjernvarmeror-450x200

 

SAMTYKKE TIL Å MOTTA NYHETSBREV FRA NORSK ENERGI  

Jeg samtykker til at Norsk Energi (Behandlingsansvarlig) lager og bruker mine personopplysninger for å sende meg nyhetsbrev og informasjon på epost om termisk energi, kurs og sertifisering samt aktiviteter som Norsk Energi tilbyr og er opptatt av. Personopplysningene som vil bli behandlet for dette formålet omfatter navn og epostadresse. Se www.energi.no/personvern.

Jeg er informert om og klar over at jeg når som helst kan trekke mitt samtykke til å motta nyhetsbrev og informasjon fra Norsk Energi tilbake. Den enkleste måten jeg kan gjøre dette på, er å melde meg av nyhetsbrevet ved å følge linken som er inntatt nederst i hvert nyhetsbrev. Jeg kan også trekke mitt samtykke ved å ta skriftlig kontakt med Norsk Energi.  

Jeg er klar over at jeg kan finne mer informasjon Norsk Energi sin behandling av mine personopplysninger og mine rettigheter som registrert etter personopplysningsloven og personvernforordningen (GDPR) i personvernerklæringen til Norsk Energi som er tilgjengelig her: www.energi.no/personvern.

Jeg er informert om at Norsk Energi bruker leverandøren Mail Chimp for utsendelse av nyhetsbrev.