Kjeloperatørkurset (trinn 1) går over 40 timer, med undervisning mandag til torsdag og eksamen på fredag. Kurset og eksamen gjennomføres på norsk språk.

Kjeloperatør er kvalifisert til
- pass av kjelanlegg over 0,5 MW som står under ledelse av sertifisert kjelpasser.
Begrepet "under ledelse" tolkes slik at kjelpasser med gyldig sertifikat må være tilstede på bedriften, eller ha "hvilende vakt". Dvs. at vedkommende ikke kan være bortreist, syk eller i en slik forfatning at han ikke kan møte frem innen en fastsatt tid, vurdert og bestemt av bedriften.

Kjeloperatør kan selvstendig passe kjelanlegg med effekt mindre enn 0,5 MW. Det er ikke krav til sertifikat, men til relevant opplæring av leverandør eller godkjent (akkreditert) instans. Opplæringen skal dokumenteres med kompetansebevis.

Type sertifikat:
Kjeloperatørsertifikat (gyldig i 5 år - les om resertifisering).
Søknad om kjeloperatørsertifikat

Krav for å få sertifikat:
3 måneders relevant praksis med damp- og kondensatsystemer, under ledelse av sertifisert kjelpasser, og Kjeloperatørkurs med bestått eksamen fra godkjent (akkreditert) instans.

Regelverk
Informasjon om regelverket.

Kursinnhold:
Kurset omfatter områder/temaer som:

  • Lover og forskrifter (regelverket)
  • Kjelanlegg, kjelkonstruksjoner og komponenter
  • Damp, kondensat og hetvann
  • Overvåkning, sikring, styring og funksjonsprøving ved kjelanlegg
  • Vannbehandling for damp- og hetvannsanlegg
  • Energitilførsel, forbrenning og virkningsgrad
  • Vedlikehold og kontroll
  • Skadeomfang og hyppighet
  • Rapportering, journalføring og dokumenthåndtering
  • Gruppeoppgaver

Eksamen
Informasjon om eksamensprosessen finner du her.

Påmelding
Oversikt over tid og sted for kursene finnes nederst på siden "Kjeloperatør- og kjelpasserkurs". Klikk på aktuelt kurs i oversikten og du kommer inn i påmeldingsskjemaet.

Mer informasjon
Praktisk informasjon om priser, overnatting etc. finner du her.

Gå til siden om kjelpasserkurs og kjeloperatørkurs

SAMTYKKE TIL Å MOTTA NYHETSBREV FRA NORSK ENERGI  

Jeg samtykker til at Norsk Energi (Behandlingsansvarlig) lager og bruker mine personopplysninger for å sende meg nyhetsbrev og informasjon på epost om termisk energi, kurs og sertifisering samt aktiviteter som Norsk Energi tilbyr og er opptatt av. Personopplysningene som vil bli behandlet for dette formålet omfatter navn og epostadresse. Se www.energi.no/personvern.

Jeg er informert om og klar over at jeg når som helst kan trekke mitt samtykke til å motta nyhetsbrev og informasjon fra Norsk Energi tilbake. Den enkleste måten jeg kan gjøre dette på, er å melde meg av nyhetsbrevet ved å følge linken som er inntatt nederst i hvert nyhetsbrev. Jeg kan også trekke mitt samtykke ved å ta skriftlig kontakt med Norsk Energi.  

Jeg er klar over at jeg kan finne mer informasjon Norsk Energi sin behandling av mine personopplysninger og mine rettigheter som registrert etter personopplysningsloven og personvernforordningen (GDPR) i personvernerklæringen til Norsk Energi som er tilgjengelig her: www.energi.no/personvern.

Jeg er informert om at Norsk Energi bruker leverandøren Mail Chimp for utsendelse av nyhetsbrev.